Hutnicze Koło Łowieckie „Dudek” z Ostrowca Świętokrzyskiego także w tym roku nie pominęło okazji do zaprezentowania się i promocji łowiectwa podczas obchodzonych w ostrowieckiej parafii p.w. Św. Kazimierza Królewicza „Kaziuków ostrowieckich”.
Tegoroczne uroczyste obchody odpustowe odbyły się w niedzielę, 3 marca br., a atrakcje przygotowane pod namiotami wystawionymi przez koła łowieckie tradycyjnie już gromadziły dużą rzeszę sympatyków i …amatorów potraw z dziczyzny. Obecna, VI edycja „Kaziuków”, była połączona z rocznicą 40-lecia istnienia parafii świętego Kazimierza Królewicza.
Tradycyjnie uroczystą Mszę Świętą rozpoczęła inscenizacja pochodu z królewiczem Kazimierzem oraz wprowadzenie sztandarów do kościoła a także procesja wokół kościoła z Najświętszym Sakramentem i relikwiami świętego Kazimierza.
Uroczystej sumie odpustowej przewodniczył i homilie wygłosił ks. Krzysztof Rusiecki. Msza była koncelebrowana przez wielu ostrowieckich księży z innych parafii.
Po Mszy świętej plac przy kościele zamienił się w kolorowy jarmark. Swój aktywny wkład w organizację Kaziuków, oprócz Hutniczego Koła Łowieckiego „Dudek” z Ostrowca Świętokrzyskiego miały również Koło Łowieckie „Dzik” z Ćmielowa, Koło Łowieckie „Jarząbek” z Ostrowca Świętokrzyskiego, Koło Łowieckie „Ponowa” z Miłkowskiej Karczmy, Koło Łowieckie „Pustułka” z Ożarowa oraz Nadleśnictwo Ostrowiec Świętokrzyski. Przedstawiciele kół łowieckich mieli okazję zaprezentowania się w lokalnej telewizji oraz udzielenia wywiadów dla prasy.
Oprócz wystaw trofeów łowieckich, przy których chętnie pozowały do zdjęć osoby w każdym wieku oraz mogły dotknąć futer bobra, borsuka czy dzika, przygotowały jedną z największych kaziukowych atrakcji którą była degustacja potraw z dziczyzny. Przygotowane z dziczyzny potrawy szybko zgromadziły długie kolejki chętnych do ich degustacji, a były to m.in. zupa gulaszowa z sarny przygotowana przez KŁ „Jarząbek”, pierogi serwowane przez KŁ „Dzik” z Ćmielowa, bigos i owoce dostarczona przez KŁ „Ponowa” i obowiązkowe, pieczone dziki, tym razem przygotowane przez KŁ „Pustułka”. Na stoisku Hutniczego Koła Łowieckiego „Dudek” zorganizowany został też konkurs rysunkowy z nagrodami dla najmłodszych, który cieszył się sporym zainteresowaniem.
Oprócz tego parafianie i przybyli goście mogli zobaczyć grupę rekonstrukcyjną z Bractwa Rycerskiego Zamku Szydłów, która zaprezentowała Dwór Królewicza Kazimierza, a także pokaz walk rycerskich. Można było spróbować lokalnych smakołyków przygotowanych przez koła gospodyń z okolicznych miejscowości. Każdy mógł wziąć też udział w loterii zorganizowanej przez Liceum Katolickie. Na scenie prezentowały się chóry i lokalne zespoły.
Uroczysty jarmark odpustowy, w parafii pod wezwaniem świętego Kazimierza Królewicza na ostrowieckich Pułankach, stał się już tradycją a udział kół łowieckich jego nieodłączną i wyczekiwaną przez wielu uczestników częścią. Dla niektórych, z uwagi na degustację dziczyzny, jedyną lub najważniejszą atrakcją.
Tym razem, trud przygotowania stoiska Hutniczego Koła Łowieckiego „Dudek” w Ostrowcu Świętokrzyskim na „Kaziukach Ostrowieckich, podjęli kol. Krzysztof Chlewicki, Witold Sienniak, Remigiusz Miaz, Julian Budziński, Grzegorz Domagalski i Eugeniusz Dreger.
Tekst: Łukasz Dziekan, zdjęcia: Remigiusz Miaz i Grzegorz Domagalski.